9/12/10

Hawking y Mlodinow. The Grand Design. Sin noticias de Dios.



Muy interesante artículo sobre el debate filosófico y científico sobre la existencia o no de Dios. El autor resume algunas de las ideas que se defienden en la obra The Grand Design, de Hawking y Mlodinow. En este libro los autores afirman que actualment la Ciencia ya puede demostrar que Dios no existe : el Universo se explica por sí mismo. El autor contrapone esta idea a la idea de un gran diseño o inteligencia superior defendida por autores com Einstein, Newton o Aristóteles. Este artículo es un buen recurso para familiarizarnos con el debate filosófico y científico sobre la existencia o no de Dios, sobre la opinión de importantísimos pensadores sobre el tema y sobre las  diferentes actitudes que podemos tomar en relación a la creencia o no en Dios.

5/12/10

Descartes. Film Cartesius : Racionalisme. Innovació. Exèrcit

A la pel.lícula Cartesius, el protagonista és Descartes. Al següent fragment (fins al minut 6) podem veure detalls molt interessants: el seu racionalisme (que no vol dir menyspreu dels sentits sinó que els subordinem a la reflexió), la seva actitud innovadora i crítica i la seva estada a l' exèrcit en el cos dels experts matemàtics, físics... La traducció no sempre és gaire encertada.



3/12/10

Descartes. Meditacions Metafísiques. Exercicis
















 Ja fa algun temps que m’he adonat que, des de ben jove, he admès moltes opinions falses com a vertaderes, i que allò que després he construït sobre principis tan poc sòlids havia de ser molt dubtós i incert; i des d’aleshores he considerat que em calia proposar-me seriosament, un cop a la vida, desfer-me de totes les opinions en les quals havia cregut anteriorment, i tornar a començar des dels fonaments, si volia establir alguna cosa sòlida i permanent en les ciències.
Avui, doncs, en estreta relació amb aquest projecte, he alliberat el meu esperit de tota mena de preocupacions, de manera que, sortosament, sense sentir-me turmentat per cap passió, i havent trobat un descans segur en una tranquil•la solitud, em dedicaré seriosament i amb llibertat a destruir en general totes les meves antigues opinions. (…) Tanmateix, atès que la raó em convenç des d’aquest moment, perquè no doni més crèdit a les coses que no són totalment certes i indubtables, que a aquelles que em semblen manifestament falses, en tindré prou per refusar-les totes, si puc trobar en cadascuna el més mínim motiu de dubte. I per això no serà necessari que les examini totes i cadascuna en particular, ja que seria una feina infinita; però, com que la ruïna dels fonaments comporta necessàriament la de tot l’edifici, em dedicaré a criticar en primer lloc els principis sobre els quals es basaven totes les meves antigues opinions.

Descartes, Meditacions Metafísiques ( I, 1,2 )


1.Exercici 2 de Selectivitat :
Expliqueu breument el significat, en el text, de les expressions següents (entre cinc i quinze paraules en cada cas): [1 punt]
a) « aquest projecte »

Donar seguretat i estabilitat al coneixement científic.
b) « la ruïna dels fonaments comporta necessàriament la de tot l’edifici »
Si la base dels sabers humans no és segura, tot serà discutible.
2. Exercici 1 de Selectivitat
1. Expliqueu breument les idees principals del text i com hi apareixen relacionades
(entre seixanta i vuitanta paraules). [2 punts]

Descartes ens parla dels seu objectiu intel•lectual : Aconseguir donar seguretat a la Ciència.
Per a fer-ho caldrà primer tenir una base indiscutible : uns principis sòlids.
La manera de trobar aquests principis serà la de rebutjar totes aquelles opinions o idees que no siguin segures.
No dubtoses : aquest serà el requisit per a poder acceptar una idea com a vàlida.