29/11/10

Descartes. Els textos de Selectivitat





Descartes és un dels cinc autors que cal preparar a fons per a l' examen de Selectivitat. A continuació el llibre i els fragments que ens caldrà anar analitzant:


Meditacions Metafísiques, Parts I, II, V i VI.

(Agraïments al professor M. Codina)

Selectivitat Exercici 5

L’ exercici 5 : en aquest exercici es demana l’ opinió personal sobre algún tema concret. El corrector no valora l’ opinió favorable a o no a l’ autor sinó els arguments que doneu per justificar la vostra opinió.Feu el següent exercici que va sortir en un examen de Selectivitat

Creieu que Plató té raó quan defensa que el veritable coneixement no prové dels sentits? Raoneu la resposta.[2 punts]
Una possible resposta podria ser la següent:

Si per veritable coneixement cal entendre aquell coneixement totalment indiscutible per la seva validesa universal i per la seva demostrabilitat, per la seva certesa, la meva opinió és la següent :

Per una banda crec que Plató té raó perquè comparteixo la seva opinió segons la qual la validesa dels coneixements depenen de que el nostre raonament , reflexió, els confirmi. Plató té raó quan diu que la informació que ens donen els sentits ha de ser revisada, ratificada, corregida, etc, per la nostra reflexió lògica.

Per una altra banda no estic totalment d’ acord perquè, si per exemple, parlem d’ aspectes experimentals, com pot ser el de la composició o dinàmica de l’ Univers, o dels processos biològics, el vertader coneixement també prové dels sentits ( en realitat Plató no els rebutja totalment). En aquest tipus de temes la meva opinió és que la validesa del coneixement dependrà de la combinació entre la informació sensorial i la nostra reflexió.

27/11/10

Descartes. Escoltava Descartes aquesta música de Claudio Monteverdi?




Hildegard von Bingen. Meravelles de fa 800 anys. S. XII




Hildegard von Bingen (Alemanya, 1098-1179), abadessa, escriptora, mística i compositora. Els seus assoliments foren extraordinaris per una dona de la seva època. Va mantenir correspondència amb papes i emperadors.
De família noble, als 8 anys, els seus pares la van ingressar en un convent.
Des de jove tingué visions de tipus místic. Les visions li permetien entendre les sagrades escriptures i feien que veiés la humanitat en el cim de la creació.
Tenia una gran llibertat en una dona del seu temps.Viatjà molt i donà conferències.


e

24/11/10

Selectivitat 4t Exercici




4.Compareu el paper que té la percepció en la concepció platònica del coneixement amb el paper que té la percepció en alguna altra concepció del coneixement. [2punts]

Una bona manera de fer aquest exercici podria ser la següent:

Podem començar aclarint allò que entenem que ens estan demanant :

Entenc que el tema que es planteja és el del paper de la informació que ens donen els sentits en el conjunt del coneixement (i per tant el conflicte entre la raó i els sentits com a origen i determinant del coneixement)

Ara , el següent pas, podria ser , organitzar un guió que em faciliti la resposta. Podria ser aquest:
1)Seleccionar dos autors
2)Dir quina opció pren cada un d’ ells (en aquests cas: racionalisme i empirisme)
3)Explicar en què consisteix cada opció.
4)Dir, per exemple, els procediments que cada un prioritza : en el cas de Plató seria la reflexió, la lògica, el raonament matemàtic. I en cas, d’ un empirista seria l’ experimentació, l’ observació.
5)Com que estem parlant de racionalismes i empirisme cal parlar de l’ innatisme i del seu contrari: la ment com una tabula rasa.
6)Podem acabar donant les raons del perquè cada autor prefereix la seva opció (Plató : falàcia dels sentits. Autor empirista : errors en el raonament)

4/11/10

Dubtes i problemes







Si teniu algun dubte sobre algun punt de les teories de Plató o sobre com serà l' examen, etc, podeu enviar-me les vostres preguntes a aquesta adreça :
filosofia.isq@hotmail.com

Miraré de respondre el més ràpid possible.