30/9/10

Plató, fragment del seu llibre Fedó


Porteu el dilluns la resposta a la que podria ser la 3ª pregunta de Selectivitat i la pregunta de l' examen que haurem de fer. Copieu el text i feu la resposta amb l' ordinador. Imprimiu.


-Passem, doncs -va prosseguir- al tema tractat a l’argument anterior. La realitat en si, del ser de la qual donem compte en les nostres preguntes i respostes, es presenta sempre de la mateixa manera i en idèntic estat o cada vegada de forma diferent? Allò igual en si, allò bell en si, la realitat en si, cada cosa, la seva essència, admet un canvi qualsevol? O constantment cadascuna d’aquestes realitats que tenen en si i respecte a si mateixes una única forma, sempre es presenten d’idèntica manera i en idèntic estat i mai, en cap moment i de cap manera, no admet cap tipus de canvi?
-Necessari és, Sòcrates –va respondre Cebes-, que es presenti d’idèntica manera i en idèntic estat.
-I què passa amb la multiplicitat de les coses belles, com per exemple, homes, cavalls, mantells o d’altres coses, siguin quines siguin, que tinguin aquesta qualitat, o que siguin iguals, o amb totes aquelles que reben el mateix nom que aquestes realitats? Potser es presenten en idèntic estat, o tot el contrari que aquelles, mai no es presenten, sota cap aspecte, per dir-ho així, en idèntic estat, ni amb si mateixes ni entre si?

Plató, Fedó


Per què, en aquest text, diu Plató que la realitat en si mai no admet cap tipus de canvi?

La 3ª pregunta a l' examen de Selectivitat és semblant a aquesta. El que es demana és que demostreu que coneixeu l’ autor i que sabeu respondre al que es pregunta. Per a fer-ho cal esposar el que sabem de l’ autor que estigui relacionat amb el que es pregunta i anar contestant relacionant el que diem amb el text.
Quina extensió ha de tenir la resposta? Cal tractar de fer un redactat d' una pàgina, com a mínim. A Selectivitat aquest exercici val 3 punts.

Cal fer-se a la idea que el que s' espera es que es faci un comentari de text, una interpretació del text utilitzant allò que sabem de l' autor.

Convé començar responent la pregunta, d' una manera breu, en dos, tres, quatre línies. A continuació anem contruint el comentari analitzant el text i fent referències concretes al text utilitzant el que hem estudiat.

És bo acabar el nostre comentari fent una conclusió en la qual tornem a insistir en la reposta amb la que hem començat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario